Pokud se rozhodnete začít jezdit na snowboardu, ještě před tím, než se začnete učit zdolávat nejrůznější druhy ramp a překážek je třeba vybrat pro snowboarding to správné vybavení. Vybavením teď myslíme vše kromě samotného prkna – tedy oblečení, boty, vázání, případně helmu a nejrůznější doplňky.

Vše je třeba vybírat s rozmyslem a pokud možno příliš nešetřit financemi. To platí i pro oblečení. Aby se Vám jízda na snowboardu neznechutila hned během první půlhodiny, je potřeba, aby Vás oblečení dostatečně chránilo před ledovým počasím, ale zároveň jste se mohli volně pohybovat.
Nejprve se zaměříme na bundu. Bunda by měla být především nepromokavá. Jako minimum se uvádí asi 4000 vodních stupňů. Dalším důležitým atributem je pak dostatečná prodyšnost, ta se uvádí v gramech na metr čtvereční za 24 hodin. Bunda na snowboard má mít také volný střih a vysoký límec, který bude chránit krk. Samozřejmostí by pak měla být větruodolnost a zateplení.

Velmi podobně je tomu i v případě kalhot na snowboard – opět zde platí stejná hranice nepromokavosti, dostatečná prodyšnost, větruodolnost, zateplení u kalhot není nutné, záleží spíše na Vašich preferencích. Pro pohodlí je pak důležitý volný střih a pro ochranu před sněhem dostatečný přesah přes boty.

Boty na snowboard musí především dobře sedět. Pokud boty přímo netlačí, je vždy lepší zvolit ty těsnější. Počítejte také s tím, že nošením a používáním ve sněhu se boty trochu prošlápnou a vytáhnou. Dobré jsou boty dvojité – takové, které mají uvnitř vloženou jakousi samostatnou botu s vlastním vázáním. Důležitá je také nepromokavost a zateplení. Dále se boty na snowboard rozlišují podle tvrdosti – přičemž ty nejměkčí jsou sice nejlevnější, za to se v nich snowboard mnohem hůře ovládá. Je tedy lepší volit tvrdší, dražší, kvalitnější boty. Zde platí, že pokud jste více omezeni financemi, je lepší nešetřit na botách a raději více ušetřit na snowboardu.

Snowboardové vázání volíme dle druhu snowboardu na freestylové a freerideové. Obecně doporučujeme vybírat boty a vázání na prkno vždy od stejného výrobce, tím je zaručeno že bota do vázání dokonale padne.